Jaarlijkse huurverhoging

Elk jaar passen wij op 1 juli de huurprijzen aan. U heeft van ons een brief ontvangen met uw (nieuwe) huurprijs. De overheid bepaalt hoeveel procent de huren jaarlijks omhoog mogen. Dit jaar is dat 3,1%. Als Woningstichting Putten gaan we daar niet in mee, wij kiezen voor een verhoging van 2,6%. Zo houden wij de huren betaalbaar. Dit geldt niet voor iedereen. Voor de huurders met lage inkomen gaat per 1 juli mogelijk de huur omlaag. Lees hieronder wat voor u van toepassing is.

Wij berekenen uw huuraanpassing in 2023 als volgt:

Sociale huurwoningen (huurprijs tot €808,06)

1.       Komt u niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging? Dan gaat uw kale huurprijs per

1 juli met 2,6% omhoog tot maximaal €808,06. U krijgt eind april van ons een bericht hierover.

2.       Komt u wel in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging? Dan verlagen wij uw kale huurprijs per 1 juli tot €575,03. U krijgt in mei van ons een bericht hierover.

             Wanneer komt u in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging leest u hier.

Vrijesector woningen (huurprijs hoger dan €808,06), woonvoorzieningen en garages

1.      Uw kale huurprijs gaat per 1 juli met 2,6% omhoog. U krijgt eind april van ons een bericht hierover.

Maakt u zich zorgen over het betalen van de huur? Neemt u dan contact op met onze medewerker Janny Roordink. Samen bekijken jullie de mogelijkheden passend bij uw situatie.

Heeft u nog vragen kijkt u dan bij veelgestelde vragen hieronder of belt of mailt u ons gerust. Ons telefoonnummer is 0341-357405 of info@wsputten.nl. Wij zijn te bereiken van maandag t/m donderdag tussen 8.00 uur en 16.30 uur en op vrijdag tussen 8.00 uur en 12.00 uur.

 

VEELGESTELDE VRAGEN

Ik heb nog geen brief over de huuraanpassing ontvangen. Wanneer krijg ik die?

De brieven over de huurverhoging worden rond 21 april bij onze huurders bezorgd. De brieven over de huurverlaging worden in de eerste week van mei verstuurd. Heeft u op 15 mei nog geen brief gekregen? Bel of mail dan met ons.

Ik wil bezwaar maken tegen de huurverhoging. Hoe werkt dat?

Als u het niet eens bent met de voorgestelde verhoging van de huidige huurprijs, dan kunt u bij ons een bezwaarschrift indienen. Maakt u in dat geval alstublieft gebruik van het standaard bezwaarschriftformulier. Deze is verkrijgbaar bij de Huurcommissie. Het bezwaarschrift kunt u tot en met 30 juni 2023 per post opsturen naar Woningstichting Putten, Spoorstraat 2, 3881 BW Putten. U kunt ons ook mailen via info@wsputten.nl.

Wij raden u aan om vooraf te informeren.

Niet alle bezwaren leiden tot het aanpassen van de voorgestelde huurverhoging. Het is verstandig om vooraf na te gaan of uw bezwaar kans maakt. U kunt hier meer over vinden op www.huurcommissie.nl. Ook wij kunnen u daarover informeren of uw andere vragen over de huurverhoging beantwoorden.

Komen wij er samen niet uit?

Als wij het niet eens zijn met uw bezwaar, zullen wij de Huurcommissie verzoeken uitspraak te doen over de redelijkheid van de voorgestelde huurprijsverhoging.

Onderhoudsgebreken zijn geen geldige reden om bezwaar te maken tegen de huuraanpassing. Als er sprake is van ernstige onderhoudsgebreken, kunt u de Huurcommissie vragen de huurprijs tijdelijk te verlagen vanwege onderhoudsgebreken. Van deze procedure kunt u het hele jaar door gebruik maken.

Voor meer informatie en het bezwaarschriftformulier: raadpleeg www.huurcommissie.nl of bel 1400.

Ik huur een vrijesector woning. Kan ik dan bezwaar maken tegen de huurverhoging?

U kunt dan bezwaar maken bij uw verhuurder. Dit kan alleen als de voorgestelde huurverhoging meer is dan 3,1% (maximaal toegestaan).

Mijn huur is verhoogd maar ik denk dat ik in aanmerking kan komen voor de eenmalige huurverlaging. Wat kan ik dan doen?   

Krijgt u in april van ons een brief dat uw huur omhoog gaat? En was uw inkomen in 2021 nog niet laag en nu wel? Dan kunt u de huurverlaging zelf bij ons aanvragen. Lees hier hoe de aanvraag werkt of neem contact met ons op.

Ik maak me zorgen over het betalen van de huur. Wat kan ik doen?

Als u denkt dat het niet lukt om de huur te betalen dan kunt u contact opnemen met onze medewerker Janny Roordink. Wilt u hiervoor liever langskomen op ons kantoor? Dat kan ook. Samen bekijken jullie dan de mogelijkheden passend bij uw situatie.

Ik ontvang huurtoeslag. Moet ik de huurverhoging zelf aan de belastingdienst doorgeven?

Als u nu huurtoeslag ontvangt dan kunt u de nieuwe huurprijs aan de Belastingdienst doorgeven. Wilt u hier meer over weten kijkt u dan op www.belastingdienst.nl.

Moet ik zelf het huurbedrag bij de bank wijzigen?

Dat hangt ervan af hoe u de huur nu betaalt.

  • Maakt u het huurbedrag zelf via uw bank over? Dan moet u zelf het nieuwe bedrag aanpassen
  • Ontvangt u van ons altijd een acceptmail of heeft u ons gemachtigd om de huur te innen? Dan hoeft u niks te doen. U betaalt automatisch het nieuwe huurbedrag.   


© 2020 Woningstichting Putten • Spoorstraat 2 • 3881 BW PUTTEN • Tel. 0341-357405 • E-mail info@wsputten.nl