Liever delen dan verspillen!
14 april 2022

Een pak koffie, een blik tomatensoep maar ook een tijdschrift of een puzzel. Het buurtkastje aan de Vervoornstraat in Putten staat al vol met allerlei producten van mensen die het kunnen missen. Sinds april zijn Corinne Gort en Nicoline van ’t Veld de trotse eigenaren van dit kastje. Een mooi initiatief, bedacht door Stichting SoGoed, om anderen te helpen en daarbij voedselverspilling tegen te gaan. 


Corinne wilde al heel lang een buurtkastje, want ze weet hoe lastig het soms is om rond te komen. “Ik houd van het samen delen. Extra hulp is dan erg welkom.” In de app spoorde zij haar buurtgenoten aan voor dit initiatief. Buurvrouw Nicoline twijfelde niet en reageerde meteen enthousiast. Dankzij de financiële bijdrage via een buurtinitiatief van Welzijn Putten kochten zij dit tweedehands kastje. “Likje verf en een nieuw deurtje en het kastje was klaar voor gebruik. “

Hoe werkt het?

Het buurtkastje staat op de oprit van de woning aan Vervoornstraat 27. Daarin kunnen mensen voedsel of andere producten neerleggen die zij niet meer gebruiken, of kunnen missen. Mensen die het nodig hebben, kunnen gratis 24/7 de producten meenemen. Iedereen kan doneren en/of halen. “Pak wat je nodig hebt, geef wat je kan missen en ruilen mag. Zo helpen wij elkaar.”

Wat zit er in het kastje?

Op het kastje hangt een lijstje met (houdbare) producten die gebracht kunnen worden. Normaal gesproken is het bedoelt voor voedings-, verzorgings- en schoonmaakproducten. Maar Nicoline en Corinne wilde ook iets betekenen voor de kinderen in de buurt. Daarom kun je er ook boeken, spelletjes, puzzels en speelgoed aantreffen. Maar wat heel goed loopt zijn de spaarzegels van diverse supermarkten. “Ik hoop dat we binnenkort de bloementuintjes krijgen. Dat is zo leuk om te delen.”

>>Dit buurtkastje dient ook als MUP (Menstruatieproducten Uitgiftenpunt) voor vrouwen die gratis menstruatieproducten kunnen ophalen. <<

Neem gerust mee

Iedere dag zet Corinne een foto van wat er in het kastje zit op facebook. Op dit moment wordt er meer gebracht dan gehaald. “Het is soms voor mensen lastig om er iets uit te halen omdat er schaamtegevoel bij komt kijken.” Maar dat hoeft zeker niet. Het kastje staat er voor iedereen jong, oud, rijk of arm. “Zo voorkomen we dat we spullen weggooien en helpen gelijk een ander.”

Er zijn inmiddels meer dan 100 buurtkastjes in Nederland waarvan drie in Putten. Door te vertellen over het project hopen Corinne en Nicoline dat er steeds meer mensen gebruik van gaan maken.  

Wil je weten waar een buurtkastje staat? Kijk dan op www.stichtingsogoed.nl. Buurtkastje Vervoornstraat: Instagram Buurtkastvervoornstraatputten of Facebook Buurtkastje Vervoornstraat, Putten.

Wil je zelf een buurtkastje neerzetten? Lees hier de tips van Corinne en Nicoline:

  • Zoek de verbinding met je buurtgenoten en start het project samen.
  • Zet het kastje op de juiste plaats om privacy te bieden.
  • Wees duidelijk wat er wel en niet in mag.
  • Meld het buurtkastje aan bij Stichting SoGoed zodat iedereen deze kan vinden.
  • Maak reclame op socials en in de lokale media.
© 2020 Woningstichting Putten • Spoorstraat 2 • 3881 BW PUTTEN • Tel. 0341-357405 • E-mail info@wsputten.nl